גיבוי לאתר וורדפרס

כבר סיכמנו פה בבלוג שאתר דורש תחזוקה. לא מדובר במוצר שקונים ושם זה נגמר. אתר הוא יצור דינמי. אפשר לחשוב עליו כמו ילד.

צריך להאכיל אותו (בתכנים חדשים), לטפל בו (לעדכן גרסאות ותוספים, ולגבות אותו), ולפעמים גם יש לו מחלות (החל מתקלות שונות ועד פריצה של האקרים לאתר לא עלינו).

בניגוד לילד, שהחוק במדינת ישראל מכריח אותנו לטפל בו כראוי (וגם זה שהם נורא חמודים בדר"כ), אין מי שיתקשר לרווחה כשלא עדכנת את האתר שלך בזמן או לא שמרת גיבוי. וזה קצת חבל, כי אחר כך עלולים להוציא הרבה כסף על שחזור ותיקונים, ואפילו יכול להיות שתצטרכו לבנות אתר חדש מאפס.

גיבוי לאתר – למה זה חשוב?

מכירים את זה שאיבדתם את הטלפון/כונן קשיח/דיסק און קי בימים ההם, ואין יותר גישה לקבצים ולתמונות שהיו שם? ומכירים את החכמים שמספרים לכם בדיעבד שהייתם צריכים לגבות אותם? ואיפה הם היו קודם בכלל?

אז אני כאן קודם. ממש עכשיו. כאן להגיד לכם – תגבו את האתר.

זוכרים שפעם היינו מסתובבים איתם על המפתחות?🤨

מקרים בהם גיבוי האתר יכול להציל אותנו

עדכון ששבר את האתר

כחלק מהתחזוקה השוטפת של אתר וורדפרס אנחנו צריכים לעדכן את האתר שלנו– לעדכן את גירסת הוורדפרס עצמה, לעדכן את התוספים השונים באתר, ולעדכן את תבנית האתר.

מאחר ומערכת וורדפרס היא מערכת בקוד פתוח, כל רכיב כזה נכתב על ידי אנשים שונים – חברות מוצר שונות או פשוט מפתחים בודדים שרוצים לתרום לקהילת וורדפרס. כל עדכון כזה עלול להתנגש עם אחד הרכיבים האחרים באתר שלנו. לכן לאחר עדכון האתר יתכנו תקלות באתר: החל מתקלות קטנות בניראות האתר (למשל שינויי צבעים, אלמנטים שזזו ממקומם או שנראים שונה מקודם), ועד תקלות פונקציונליות (טפסים לא נשלחים, תקלה בפלואו הרכישה של האתר ועוד אינסוף אפשרויות…).

אם נתקלנו בתקלה שנובעת מעדכון של אחד הרכיבים, ייתכן שנוכל לתקן את התקלה בקלות (למשל להגדיר את הצבעים מחדש), אבל כמובן ייתכן שמדובר במשהו מורכב יותר, שיצטרך לחכות לעדכון רשמי של התוסף, התבנית או וורדפרס.

במקרה כזה הכי קל לחזור אחורה לגיבוי שיצרנו לפני העדכון, ולחכות עד שיצא עדכון חדש.

וככה פעולה של דקה וחצי לפני עדכון האתר, חסכה לנו כאב ראש.

"כל האתרים העובדים דומים זה לזה. אך האתרים התקולים – תקולים הם כל אחד על פי דרכו."
(טולסטוי, אנה קארנינה)

נפילה של האתר

הסעיף הזה רלוונטי בעיקר לאתרים שבהם כל דקה שהם לא באוויר שווה כסף.

גם השרתים של האתר, טובים ככל שיהיו, עשויים ליפול ולהפוך את האתר שלנו ללא זמין. לדוגמה, לפני שנה היתה פריצה לשרתי חברת uPress, חברת אחסון ישראלית מומלצת. חלק מהאתרים שאוחסנו שם לא היו באוויר למשך יומיים, וגם הגיבויים לא היו זמינים. 

אתר שיש לו גיבוי זמין בהישג יד, יכול לעלות לאוויר לשרת חדש תוך דקות עד שעות ספורות.

אגב, במקרה הזה אפשר להיות רגועים – חברת uPress טיפלה בפריצה וכל האתרים חזרו לאוויר. עם זאת, היו כבר מקרים בחברות אחרות שנגמרו פחות טוב – אתרים שירדו לגמרי באוויר, וגם הגיבויים שהיו להם בחברת האחסון נמחקו לגמרי. ולכן חשוב תמיד לשמור על שני גיבויים בשני מקומות שונים. ועוד על כך בהמשך.

פריצה לאתר

לא רק שרתים נפרצים, אלא גם אתרי וורדפרס תמימים. אני יודעת, זה נשמע מוזר שמישהו ירצה לפרוץ לאתר התדמית או הבלוג שלך, אבל זה בהחלט קורה.

הסיבות לפריצות האלה היא לרוב כדי להעביר הפניות מהאתר שלך לאתרי ספאם ולהרוויח מהכוח של האתר שלך, ולפעמים גם סתם השתעשעות של האקר.

מלבד אבטחת האתר (שזהו נושא שלם בפני עצמו) – גיבוי תקין של האתר יכול מאוד לעזור במקרה של פריצה לאתר! חלק מהפריצות לא פוגעות בתוכן האתר, אך חלק כן. וגיבוי תקין זאת תמיד נקודת ההתחלה טובה בטיפול בפריצות.

אם הגעת עד לכאן אני מאמינה ששכנעתי אותך בחשיבות הגיבוי. חשוב להגיד, אני לא מנסה להפחיד, אלא להיות ברורה. באתרים צריך לטפל, דברים עשויים להשתבש בדרך, ולצערנו צריך להיות ערוכים לזה. בעלי עסקים קטנים לא תמיד מבינים את המורכבות שכרוכה בתפעול אתר, בטח בתקופה הזאת בה כל אחד יכול לבנות לעצמו אתר, וחשוב לי תמיד להיות שקופה ולהציג גם את הצדדים הפחות נעימים של הסיפור.

עם זאת, אני יכולה לומר שלרוב – הבעיות האלה לא מתרחשות. אבל כשהן קורות – זה בדיוק הרגע שבו נתבאס על עצמנו אם לא עשינו גיבוי כמו שצריך.

רוצה לקבל ממני מאמרים כל חודש?

ניפגש אצלך במייל אחת לחודש לעדכונים, מידע שימושי וטיפים חזקים על אתרי אינטרנט ושיווק באמצעות תוכן.

אני אף פעם לא שולחת ספאם.

תכלס, איך עושים גיבוי לאתר וורדפרס?

האמת? זה ממש לא כזה סיפור. אני ממליצה לשמור גיבויים בשתי דרכים – גיבוי אוטומטי בשרת האחסון, וגיבוי ידני נוסף שאנחנו שומרים בענן (גוגל דרייב/דרופבוקס).

למה שני גיבויים? למקרה שאחד נהרס. ולא מדובר באיזה תרחיש הזוי, הדברים האלה בהחלט קורים.

למה בענן? כי הסיכוי שיקרה משהו למחשב שלך הרבה יותר גדול מהסיכוי שיקרה משהו לענן.

1. גיבוי אוטומטי בשרת האחסון

חשוב מאוד! לא משנה באיזה חברת אחסון בחרת, חשוב לוודא שהחברה מספקת גיבוי אוטומטי לאתר ואפשרות לגיבוי ידני. רוב חברות האחסון הרציניות נותנות גיבויים יומיים 30 יום אחורה. בחלק מהחברות מדובר בשירות בתשלום נוסף.

גיבוי ידני בענן באמצעות תוסף All In One WP Migration

הדבר השני שאני תמיד ממליצה עליו הוא ליצור לעצמך קובץ גיבוי ידני לפני כל עדכון אתר (הכוונה לעדכון של תוספים וגירסאות, לא לעדכון תוכן). 

{לפני שתשאלו – אני ממליצה לעדכן את האתר אחת לשלושה חודשים אם אתם עושים את זה בעצמם. אם לקחתם שירות לתחזוק האתר כדאי לבחור בשירות שמעדכן את האתר כל חודש.}

יש לא מעט דרכים לעשות זאת, והדרך האהובה עלי היא באמצעות התוסף All In One WP Migration. זהו תוסף מצוין שנמצא אצלי בשימוש יומיומי ואף פעם לא מאכזב.

שימו לב – לאתרים קטנטנים עד קטנים מספיקה הגירסה החינמית, לאתרים יותר גדולים כנראה שתצטרכו את הגרסה בתשלום. אני משתמשת בגירסה בתשלום בכל האתרים ואני ממליצה עליה בחום. נכון לכתיבת מאמר זה המחיר מתחיל מ-69$, ושווה כל דולר. את הגירסה בתשלום רוכשים כאן.

איך נשתמש בתוסף?

שימו לב, מכאן והלאה הפוסט הופך להיות די טכני. רציתי להראות בדיוק איך משתמשים בתוסף. טריגר צילומי מסך. 🙈

לאחר ההתקנה של התוסף, מתווסף לנו פריט חדש בסרגל הכלים של וורדפרס. כעת נוכל לגבות את האתר שלנו בארבעה צעדים פשוטים:

1. ניכנס לפאנל העריכה של וורדפרס. בסרגל הצד נבחר ב- All in-One WP Migration, ובתת התפריט נבחר ב- Export.
גיבוי וורדפרס all in one wp migration
2. במסך שיפתח, נלחץ על הכפתור הירוק Export to
יצירת גיבוי לאתר וורדפרס all in one wp
3. בתפריט שיפתח, נבחר ב- File
4. עכשיו  התוסף יצור עבורנו עותק של האתר, וכשהוא יסיים הוא יציע לנו להוריד אותו. נלחץ על כפתור ההורדה – Download yoursite.co.il:

(אם ניסית להתחיל עם הגירסה החינמית, יכול להיות שכאן הוא יעצור אותך ויגיד שהאתר גדול מדי לגירסה החינמית)

עכשיו הקובץ ירד אלינו למחשב, וניתן לסגור את החלון הקטן ע"י לחיצה על כפתור ה- CLOSE.

את הקובץ שירד למחשב נשמור באופן מאובטח בענן – בגוגל דרייב, בדרופבוקס, וואן דרייב או במייל.

לאחר שהורדנו את הקובץ, וגם העלינו אותו לענן, אנחנו רק כמעט סיימנו. נשאר עוד צעד אחד קטן וחשוב (שימו לב, רימיתי. אמרתי שיהיו ארבעה שלבים):

5. נחזור לפאנל העריכה של וורדפרס ← All-In-One WP Migration ונבחר הפעם ב-Backups
מחיקת גיבוי וורדפרס

בחלון שיפתח, מופיע הגיבוי שהרגע יצרנו. נמחוק את הגיבוי הזה ע"י לחיצה על האיקס האדום, כדי שלא ישאר אצלנו באתר ויקח לנו מקום מהאחסון (הגיבוי הזה בעצם מכפיל את משקל האתר ויכול להוביל להודעה מהאחסון שצריך לשלם יותר).

מחיקת גיבוי וורדפרס all in one

סיימנו לגבות את האתר!
אם הלכת לפי המדריך שלי – יש לך עכשיו שני גיבויים תקינים של האתר בכל עת. אם חס וחלילה יקרה משהו לאתר – את הקובץ שהורדת לענן ניתן לשלוח לאשת מקצוע שתעזור לך להעלות את הגיבוי לאתר.


אשמח לשמוע בתגובות אם גיבית את האתר עד היום, או שאולי לא? ואם לא – האם שכנעתי אותך שזה פשוט להתחיל?

11 תגובות

    1. לא צריך ללחוץ על Create backup,
      התוסף שומר את העותק שנוצר כגיבוי על האתר עצמו – ואותו צריך למחוק, כדי לא למלא את המקסום באחסון.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

יש גם ניוזלטר!

אני שולחת אליך למייל אחת לחודש טיפים, מדריכים ומידע על בניית אתרים וניהול אתר.

אני אף פעם לא שולחת ספאם.