וורדפרס או וויקס – מה ההבדלים ומה מתאים לעסק שלך?

שאלת השאלות! ברגע שהחלטת שהגיע הזמן לבנות אתר לעסק, השאלה הראשונה שנשאלת היא – באיזה פלטפורמה כדאי לבחור – וורדפרס או וויקס? נכתבו על הנושא נהרות של מילים, וזאת עדיין שאלה בוערת שנשאלת בכל קבוצה רלוונטית לפחות אחת לשבוע.
בשבוע שעבר פרסמתי סקר באינסטגרם שלי ושאלתי את העוקבים על מה הם היו רוצים שאכתוב. בחיי שהופתעתי כשהנושא הזה הוביל בפער על שאר הנושאים! אבל מסתבר שזאת עדיין שאלה מעניינת, והחלטתי שהגיע הזמן לפרסם את הזווית שלי בנושא.
בפוסט הזה נדבר על ההבדלים העיקריים בין וויקס לוורדפרס, היתרונות והחסרונות של כל מערכת ובסוף ננסה לענות על השאלה הגדולה – מה מתאים לעסק שלך?
אני אציין מראש שאני עוסקת בבניית אתרי וורדפרס. נקודת המוצא שלי היא שוורדפרס יכולה להתאים לכל עסק, אבל לחלק מהעסקים והבלוגים גם וויקס יכולה בהחלט להתאים.


אז מה ההבדל העיקרי בין וורדפרס ו-וויקס?

כדי להבין את ההבדלים בין שתי המערכות, אנחנו צריכים לדבר קצת על קוד פתוח מול קוד סגור

וויקס היא מערכת קוד סגור. זאת אומרת שכל הקוד ששימש לכתיבת האתר בוויקס נכתב ע"י חברת וויקס והעובדים בוויקס. לנו כמשתמשים בוויקס אין גישה לקוד המקור של האתר ואין לנו יכולת לבצע שינויים.

וורדפרס לעומת זאת, היא מערכת קוד פתוח. קבצי המקור שלה מופצים באופן חופשי וחינמי, וכל אחד יכול לערוך את קוד המקור של האתר.
המשמעות של זה, מעבר למילים הגבוהות, היא: א. שאפשר לשנות כל דבר (לאו דווקא שתוכלו לעשות זאת בעצמכם, אם אתם לא מפתחים, אבל תוכלו להוציא את זה לפיתוח). ב. שאלפי מפתחים כבר כתבו תוספים שונים שמוסיפים אינספור יכולות לאתרי וורדפרס, ואנחנו יכולים להשתמש בהם באתר שלנו.

שימו לב: אם אתם בוחרים לבנות את האתר שלכם לבד בוורדפרס, חשוב לשים לב שאתם בוחרים ב- wordpress.org ולא בwordpress.com, שהיא מערכת הקוד הסגור של וורדפרס. מעין התשובה של וורדפרס לוויקס, וממש לא מה שהתכוון אף משורר שהציע לכם לנסות את וורדפרס.

מתוך ההבדלים האלה בין שתי המערכות, עולים שלל מאפיינים שונים לכל מערכת. לכל מערכת יתרונות וחסרונות שונים, עליהם נעבור עכשיו ביחד.
מה שמעניין לשים לב, הוא שכל מאפיין יכול להיות גם חסרון וגם יתרון. כתלות בצרכים שלך.

Wix vs. WordPress – השוואה מפורטת

קלות הקמה

וויקס היא פלטפורמה שמאוד קל להבין, וכל אחד יכול להקים אתר בוויקס תוך כמה שעות, גם בלי ניסיון קודם. המשמעות היא כמובן עליה מהירה לאוויר שזה תמיד משמח.
כדאי תמיד לקחת בחשבון שכשמי שבונה את האתר הוא לא בונה אתרים במקצועו, התוצאה מן הסתם תהיה פחות מקצועית. הן מבחינת עיצוב וחווית משתמש והן מבחינה טכנית של מבנה האתר. זה לא אומר שזה לא בסדר, אבל זה משהו לקחת בחשבון.
גם אם תבחרו להיעזר בבונת אתרים מקצועית, הקמה של אתר בוויקס תהיה זריזה יותר מהקמה של כמעט אותו אתר בוורדפרס.
למה? מסיבה מאוד פשוטה- הפלטפורמה הרבה יותר מוגבלת באפשרויות שלה.
זמן ההקמה של אתר וורדפרס הוא לרוב ארוך יותר. אם בונים לבד – יש עקומת למידה גבוהה ולוקח זמן להבין את המערכת. ואם בונים עם אשת מקצוע – זמן ההקמה לרוב ארוך יותר (אלא אם כן בונים אתר מתבנית). מאחר ויש יותר אפשרויות עיצוביות בוורדפרס – זה לרוב גם לוקח יותר זמן לבצע אותן.

מגבלות ואפשרויות בעיצוב ופונקציונליות

כפי שציינתי, הפלטפורמה בוויקס מוגבלת. באזורים מסוימים יותר ובאזורים מסוימים פחות, אבל לא תצליחו להגשים שם כל חלום עיצובי פרוע שלכם (ולא בטוח שצריך).
וורדפרס לעומת זאת הרבה פחות מוגבלת. בעזרת אלמנטור ניתן להגשים אינסוף דרישות עיצוביות, ומאחר ומדובר בקוד פתוח, יש לנו גישה לכל הקוד של האתר וניתן לערוך הכל.
גם לוורדפרס ולאלמנטור יש מגבלות כמובן, תמיד ישנן מגבלות בפיתוח. אבל במקרה של וורדפרס המגבלות הרבה פחות נוקשות משל וויקס, ותמיד ניתן לכתוב קוד בהתאמה אישית במקרה הצורך.
(לאחרונה וויקס השיקו עורך חדש בשם Editor X, שהוא הרבה פחות מוגבל ביכולות העיצוב שלו, אך בהתאמה גם יותר קשה ללמידה. אני מתייחסת במאמר הזה לעורך הקלאסי של וויקס.)

קלות תפעול האתר בהמשך

יותר קל לתפעל לבד את וויקס.
לא משנה אם בנית את האתר לבד או עם אשת מקצוע- תפעול האתר אחר כך בוויקס הרבה יותר קל. זה לא שלתפעל אתר בוורדפרס זה מדע טילים, ממש לא. אבל עדיין הרבה יותר קל לתפעל לבד אתר בוויקס, במיוחד אם טכנולוגיה זה פחות הקטע שלך.
עם זאת, גם תפעול של אתר בוורדפרס יכול להיות מאוד ידידותי למשתמש ו-dummy-proof, אבל צריך לבנות אותו מראש ככזה ולוודא עם בונת האתר שלך שממשק הניהול יותאם לך.

רוצה לקבל ממני מאמרים כל חודש?

ניפגש אצלך במייל אחת לחודש לעדכונים, מידע שימושי וטיפים חזקים על אתרי אינטרנט ושיווק באמצעות תוכן.

אני אף פעם לא שולחת ספאם.

הכל במקום אחד

וויקס הם הספקים שלך להכל – אתר שנבנה בוויקס מאוחסן בוויקס, דרכם גם קונים את הדומיין לרוב (רק דומיין com, אם רוצים דומיין ישראלי צריך לקנות בנפרד), ואפילו את החיבור למייל של גוגל או אאוטלוק.
אין ספק שלהרבה אנשים מאוד נוח שיש ספק אחד שמטפל עבורם בהכל.
בוורדפרס יש לרכוש כל שירות בנפרד – אחסון, דומיין, תשלום לבעל מקצוע שיתחזק את האתר. זה אמנם יכול להיות חיסרון לחלק מהאנשים, אבל זה יתרון גדול מאוד כשמבינים שאפשר לבחור, ואפשר להחליף. אם אנחנו לא מרוצים מהאחסון שלנו או ממי שמתחזק לנו את האתר, ניתן לעבור בין ספקים ושירותים בלי בעיה. בוויקס לעומת זאת אנחנו כבולים לוויקס ומחוייבים לאחסן אצלם.

תחזוקת אתר – עדכוני אבטחה וגרסאות

באתר וויקס האחריות על תחזוקת האתר היא של וויקס. הם אחראים על אבטחת האתר ולוודא שגרסאות האתר מעודכנות. אתם משלמים להם על השירות הזה.
מאחר ואתר וורדפרס שייך לך ולא לוורדפרס, גם האחריות היא שלך. אתר וורדפרס צריך לתחזק ולעדכן, ויש לקחת את זה בחשבון כשבוחרים בוורדפרס.
ההמלצה שלי לבעלי עסקים, גם בהקשר הזה וגם בהקשר של הסעיף הקודם, היא לקחת שירות חודשי מבונת האתרים שלכם שיכלול אחסון, תחזוקה ותיקון תקלות.
אם יש לך גישה לטכנולוגיה ניתן לעדכן אתר וורדפרס לבד, אני ממליצה להיעזר במדריך שלי על עדכון אתר וורדפרס.

החלפת עיצוב

אחת התלונות היותר נפוצות שאני מקבלת מלקוחות שלי שרוצים לעזוב את וויקס, היא העובדה שאין אפשרות להחליף תבנית עיצוב לאחר שבחרת באחת. זה אומר שאם בנית לעצמך אתר וכעבור שנה מתחשק לך לשנות לו את העיצוב לתבנית אחרת – אין אפשרות לעשות את זה.
מה שאפשר לעשות זה לעצב באופן אישי כל עמוד. פחות יעיל. למען האמת זאת בדרך כלל הנקודה שבה לקוחות מתקשרים אלי במטרה לעבור לוורדפרס. חסרון קטן יחסית, שבפועל יש לו משמעות מאוד מבאסת.
בוורדפרס לעומת זאת ניתן להחליף תבנית עיצוב, גם אם זה לא תמיד קל. בעזרת אלמנטור ניתן לייצר תבנית עיצוב מותאמת אישית ולשנות אותה כמה פעמים שרוצים.

אנשי מקצוע

מטבע הדברים יש יותר אנשי מקצוע שמתמחים בוורדפרס מאשר בוויקס. מפתחים מעדיפים לעבוד עם וורדפרס מאחר ויש להם את היכולת לערוך שם שינויים לכל רכיב. גם מקדמי אתרים מעדיפים לעבוד עם וורדפרס, מאחר וניתן לערוך את הקוד ללא הגבלה.
המשמעות של זה היא שאם בחרתם לבנות אתר בוויקס, כאשר תרצו למצוא איש מקצוע שיעשה עבורכם עבודה באתר או יתקן תקלה כלשהי – יהיה לכם משמעותית פחות מבחר לבחור ממנו.
מאחר ומערכת וורדפרס כל כך פופולארית, יש כמעט אינסוף מפתחים, בוני אתרים ומקדמי אתרים שעובדים עם וורדפרס. אם יש לכם תוכניות לגדול עם האתר שלכם ולהוסיף לו יכולות- כדאי לקחת את זה בחשבון.

התאמה לקידום אתרים והאצת מהירות

יש איזשהו מיתוס שלא ניתן לקדם אתרי וויקס. זה לא מדויק ובהחלט אפשר, בעיקר בתחומים לא מאוד תחרותיים.
וויקס נמצאת במגמת שיפור תמידית, ובהחלט ניתן לערוך את כל התגים שקשורים לקידום אתרים.
עם זאת – שוב, וורדפרס זאת פלטפורמה בקוד פתוח, ובאתרים מתקדמים ניתן לעשות המון שינויים פנימיים שיעזרו להאיץ את האתר וכפועל יוצא להתאים אותו לקידום אתרים.
שימו לב שאני מדברת כאן על אתרים שבוחרים ב-SEO מקצועי. אם אתם מתכוונים לקדם את הבלוג שלכם באופן עצמאי, אפשר לעשות זאת בוויקס בקלות.

למי האתר שייך?

אחד החסרונות העיקריים בעיניי כשמדובר באתרי וויקס.

כשהאתר שלך נבנה בוויקס, האתר הוא לא לגמרי שלך. אנחנו למעשה משלמים שכירות לוויקס. כל עוד נמשיך לשלם לוויקס, האתר שלנו ימשיך להיות פעיל. אבל ברגע שנרצה לעזוב את וויקס – נצטרך לוותר על כל התכנים שלנו.

זה בגלל שאין דבר כזה העברת אתר מוויקס. אין אפשרות לייצא את התכנים שלנו (לדוגמה עשרות או מאות מאמרים בבלוג) ולהעביר אותם לפלטפורמה אחרת. במקרה שנרצה להעביר את האתר (או אפילו רק להוריד את התכנים אלינו למחשב), נצטרך לעשות העתק הדבק לכל עמוד ועמוד.

ומה המצב בוורדפרס?

את התכנים ניתן לייצא בקלות, בלחיצת כפתור.

מחליפים עיצוב? עוברים בין תבניות או שבונים אתר חדש בעיצוב אישי? את התכנים ניתן להעביר בקלות לעיצוב החדש.

גם את האתר עצמו אפשר להעביר בין חברות אחסון שונות (אפשר לבד אם אתם מאוד טכנולוגיים, או להיעזר באנשי מקצוע), ולהשאיר אותו שלם.

(לדוגמה, אני העברתי את רוב הלקוחות שלי לאחסון מהיר של קלאודווייז. המעבר לוקח לא המון זמן, ובסופו מקבלים את אותו אתר בדיוק, מהיר יותר 😎)

וורדפרס או וויקס - השוואה

אז מה מתאים לך, וורדפרס או וויקס?

חשוב להבין את היתרונות והחסרונות של כל מערכת ולבחור בהתאם לצרכים שלכם. אין כאן נכון ולא נכון.

למרות שאני עובדת אך ורק עם וורדפרס (ומאוהבת במערכת וביכולות שלה), אני בהחלט יכולה להבין עסקים בתחילת הדרך שרוצים רק להקים משהו זריז ובוחרים בוויקס.

רק צריך לקחת בחשבון את המשמעויות של הבחירה הזאת – האתר הוא לא שלך, יהיה מוגבל יחסית בעיצוב, ויהיה קשה לתת לאתר לגדול איתך. כשיגיע השלב לאתר הבא – זאת תהיה בניה מאפס. אם יהיו באתר המון מאמרים, יהיה צורך להעביר אותם ידנית. מצד שני, ההקמה תהיה מהירה יותר והתפעול קליל יותר.

אם אתם עסק בתחילת הדרך ואין לכם תקציב לשלם לבניית אתר – וויקס יכולה להתאים לכם כדי לבדוק את המים של ניהול אתר. כל עוד לוקחים בחשבון שבמידה ורוצים לעשות שינויים משמעותיים בהמשך תצטרכו להקים אתר חדש.

בוחרים בוורדפרס? חשוב להבין שצריך לתחזק את האתר בהמשך, לבד או בעזרת אשת מקצוע, ושכנראה יקח לאתר יותר זמן לעלות לאוויר. עם זאת – האתר הוא מאה אחוז שלך, ניתן לשנות אותו להתאים לעסק שלך בהמשך.

ההמלצה האישית שלי

כאשר מדובר באתר לעסק, אני מאמינה שוורדפרס יכולה לתת פתרון מלא כמעט לכל עסק.

לעסקים בתחילת הדרך שעדיין בודקים היתכנות, ועדיין לא הגיע הזמן שלהם להשקיע באתר מלא בעיצוב אישי, אני תמיד ממליצה על פתרון ביניים – בניה של אתר וורדפרס עם טמפלייט של אלמנטור פרו.

זהו פתרון במחיר יותר נוח בהשוואה לאתר וורדפרס בעיצוב אישי, והיתרון העצום שבו הוא העובדה שהתכנים שלכם כבר נמצאים בוורדפרס, הקמה מהירה מאוד, ואתר שיכול לגדול יחד עם העסק. אתר כזה יכול לעלות פחות מ-5,000 שקלים ובהחלט לסגור את הפינה של נוכחות דיגיטלית לעסק בשנתיים הראשונות.


מקווה שהצלחתי לעשות סדר בבלאגן, ואני יותר מאשמח לשמוע אם יש עוד שאלות או עוד נושאים לא ברורים, כדי שאוכל לחדד את הפוסט ולהבהיר הכל.

6 תגובות

  1. היי, עזרת לי מאוד. תודה.
    שאלה קטנה –
    לגבי העלאת פריטים לחנות אינטרנטית,
    בוויקס עשיתי את זה וזה די פשוט.
    איך זה בוורדפרס, פשוט גם או יותר מסובך?
    תודה 🙂

    1. היי יצהר, שמחה שעזרתי!
      בעיניי זה קל גם בוורדפרס, אחרי שלומדים את זה פעם אחת הממשק די פשוט 🙂

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

יש גם ניוזלטר!

אני שולחת אליך למייל אחת לחודש טיפים, מדריכים ומידע על בניית אתרים וניהול אתר.

אני אף פעם לא שולחת ספאם.