חוץ מלבנות אתרים ללקוחות, אני גם נותנת שיעורים פרטיים בוורדפרס וייעוצי SEO. אני לגמרי מאמינה שכל אחד יכול לבנות לעצמו אתר בוורדפרס אם הרצון והזמן לצדו.
במיוחד בשביל מי שבונה את האתר לבד הרכבתי צ'קליסט של הדברים החשובים שאני מבצעת לפני עליה לאוויר של כל אתר. אם סיימת לעצב ולהזין את התוכן לאתר שלך, זה השלב לוודא שעברת על כל הסעיפים הבאים.
1. התקנת תעודת SSL
בעבר (ובמונחים של האינטרנט מדובר ב-5 שנים אחורה) היה מקובל שרק חנויות אונליין ואתרים שמוסרים בהם מידע רגיש היו מאובטחים. היום גלישה מאובטחת היא בגדר סטנדרט לכל אתר, קטן וגדול, עם חנות או בלי.
ב-2014 גוגל הכריזו שפרוטוקול HTTPS הוא סיגנל לדירוג בגוגל. גוגל לא מודיעים לעתים קרובות איזה גורמים משתלבים באלגוריתם שלהם, כך שברגע שההודעה הזאת התפרסמה כל מקדמי האתרים התחילו להעביר את הלקוחות שלהם ל-HTTPS, והשאר היסטוריה.
בקיצור, אם נשים את רכילות ה-SEO בצד לרגע, תתקינו באתר החדש שלכם תעודת SSL. בטח אם יש לכם כוונות לגרום לגוגל לחבב אותו.
אם אתם מאחסנים את האתר שלכם בשרת וורדפרס מנוהל, ההתקנה בדר"כ היא קלילה לגמרי ובעצם כוללת רק לחיצת כפתור אחת.
2. הפניות
לאחר שוידאתם שהאתר שלכם מאובטח, תרצו לוודא שקיימת בו הפניה מהגירסה הלא מאובטחת (http) לגירסה המאובטחת. ההפניה הזאת מוודאת שכאשר גולש מגיע בטעות לכתובת הלא מאובטחת של האתר, הוא יעבור מיד באופן אוטומטי לכתובת המאובטחת.
כך למשל, אם תקלידו בשורת הכתובת את הכתובת:
/http://www.efrateyal.co.il
אתם תועברו מיד לכתובת המאובטחת:
/https://www.efrateyal.co.il
כן, מדובר בהבדל של אות אחת.
ואם אנחנו כבר מדברים על הפניות, תוודאו שיש הפניה גורפת מהגירסה עם ה-www לגירסה בלי ה-www, או להפך. מה שאתם מעדיפים, אבל תשמרו על עקביות.
גם כאן, אם בחרתם בשרת וורדפרס מנוהל, ההגדרות האלה צריכות להיות יחסית פשוטות לביצוע.
3. תוסף מהירות
רגע לפני עליה לאוויר זה הזמן לגרום לאתר שלנו לטוס. או לפחות לעלות בזמן סביר. לא נרצה שאף גולש ירגיש תסכול בזמן שהוא מחכה שהאתר שלנו יעלה. וכן, בעולם הזה אפילו שניה נוספת זה הרבה זמן.
בטח ניחשתם שאגיד את זה, אבל זה נכון – מהירות היא אחד המשתנים באלגוריתם של גוגל, וגוגל בהחלט מעדיף אתרים קלים שעולים מהר.
זה השלב שבו נשקיע בתוסף מהירות שיכווץ עבורנו JS ו-CSS, ידאג לטפל במדיניות המטמון שלנו (cache), יוסיף טעינה עצלה לתמונות (lazy load) ועוד..
לקריאה נוספת – מאמר מצוין ובהיר של רועי אייל (אין קשר משפחתי😂) על מהירות אתרי וורדפרס.
4. מעבר על הגדרות Yoast
מבחינתי תמיד שלב מרגש בפרויקט. ☺️ אני מתקינה YOAST בכל אתר, ולפני העלייה לאוויר עוברת על כל ההגדרות שלו. אני מחליטה איזה דפים אני רוצה להציג במפת אתר ואיזה לא (רמז: ב-98% מהאתרים שלי אני לא רוצה לייצר עמודי "מחבר", ולרוב אני גם נמנעת מעמודי תגיות). הדפים שלא מוצגים במפת האתר מקבלים אוטומטית תגית noindex שאומרת לגוגל שאין צורך להציג אותם במנוע החיפוש.
5. חיבור האתר לגוגל אנליטיקס
גם אם עוד לא למדת להשתמש בגוגל אנליטיקס, כדאי להטמיע קוד מעקב כבר מהיום הראשון כדי לאסוף נתונים.
נתונים זה הבסיס שלנו לשיפור, ובעזרתם נוכל לדעת מה עשינו טוב וכדאי לעשות ממנו עוד, ומה לא כל כך עובד באתר שלנו וכדאי לשפר.
הדבר החשוב ביותר לעשות הוא להטמיע את קוד המעקב הבסיסי של גוגל אנליטיקס, שעוקב אחרי כל צפיה בדפי האתר שלנו. ולמתקדמים ומשקיענים אפשר וכדאי להטמיע גם איוונטים יחודיים לפעולות באתר – למשל לשליחת טופס, לגלילה של מאמר עד הסוף, ללחיצה על קישורים חיצוניים ועוד.
6. חיבור האתר לסרץ' קונסול והגשת מפת אתר
אחרי שהטמענו את גוגל אנליטיקס, זה הזמן לחבר לאתר שלנו את ה-Search console, כלי מנהל האתרים של גוגל.
בסרץ' קונסול נוכל להגיש לגוגל את מפת האתר שלנו על מנת לזרז את הסריקה שלנו, ובהמשך נוכל לראות נתונים על התנועה האורגנית שלנו, כולל מידע (חלקי) על חיפושים בגוגל שהובילו לאתר שלנו, מיקומים ואחוזי הקלקה.
חשוב לא פחות – בעזרת הסרץ' קונסול נוכל לזהות בעיות שאולי קיימות בעמודים באתר שלנו וגורמות לקשיים באינדוקס, לראות בעיות בתאימות למובייל, לעקוב אחרי הקישורים הנכנסים לאתר שלנו, ועוד כל מיני פיצ'רים נחמדים שלא בטוח שתצטרכו.
כך או כך, כדאי לחבר את ה-search console לאתר שלנו כבר עם העליה לאוויר ולהתחיל לצבור נתונים. הסרץ' קונסול הוא כלי יחסית קטן, אבל אחד הכלים הכי שימושיים עבורי.
7. התאמה למובייל
חשוב חשוב חשוב. אולי הכי חשוב.
ועוד לפני שאזכיר שתאימות למובייל היא גורם משמעותי מאוד לSEO, אני רוצה שפשוט תזכרו בפעמים האחרונות שנכנסתם לאתר כלשהו בזמנכם הפנוי, לא בזמן עבודה ובטח שלא בזמן שבניתם לעצמכם את האתר. מאיזה מכשיר עשיתם את זה?
רוב הסיכויים שמהמובייל, ולא במקרה. היום רוב הגלישה באינטרנט מתבצעת מהנייד, והתאמה של אתרי אינטרנט לנייד היא הכרחית.
התלבטתי אם לכלול את הנושא כסעיף בצ'קליסט עליה לאוויר, מאחר ואנחנו אמורים לדאוג לתאימות למובייל לכל אורך הדרך, אבל הרבה פעמים כשעובדים באלמנטור (ולא רק) קל להזניח את הנושא. אבל אין ספק שזה זמן טוב לוודא שכל עמוד ועמוד וכל חלק וחלק באתר החדש שלך מתאימים לגלישה מהנייד.
8. QA מקיף
QA – ראשי תיבות של Quality Assurance – בקרת איכות. למעשה מדובר בבדיקות קפדניות שכל מה שקיים באתר עובד כמו שצריך. לא ניכנס כאן למה בדיוק יש לבדוק בזמן בדיקות ה-QA (כי זה נושא לפוסט שלם בפני עצמו), אבל אני כן אזכיר שיש לעבור על כל האתר לפני ואחרי המעבר לדומיין הקבוע. אנחנו נרצה לוודא שכל הקישורים והכפתורים עובדים, שהטפסים מחוברים ועושים את הפעולה שרצינו שיעשו (כולל מצבי שגיאה), שכל הפונקציונליות באתר עובדת – אם זאת חנות נבצע רכישה וננסה מצבים שונים, הרשמה והתחברות לאזור האישי… בקיצור, אנחנו ננסה את כל המערכת ונוודא שהיא עובדת פיקס. וכמובן לא לשכוח הגהה לטקסטים.
אחרי כל הבדיקות המקיפות והעבודה היסודית אפשר להוציא את השמפניה ולהתחיל להפיץ את האתר החדש שלך!
חשוב גם לזכור – אפשר לשחרר קצת מהפרפקציוניזם. אתר אינטרנט הוא דבר חי ודינמי, אפשר תמיד לחזור ולשנות ושום דבר הוא לא סופי ומוחלט. יצא לי לדבר עם לא מעט בעלות ובעלי עסקים שבונים לעצמם את האתר ומחכים שהכל יהיה פרפקט. אז לא, פשוט תתחילו. תנו לאתר לעשות את שלו ותאמינו לי שזה ישתלם.
רוצה עזרה בבניית האתר שלך? אני כאן לשיעורים פרטיים וייעוצים.
רוצה שאני אבנה לך את האתר? בכיף, זה מה שאני הכי אוהבת לעשות.
2 Responses
פוסט מעניין ואתר מינימליסטי ויפה 🙂
תודה רבה! כיף לשמוע💓